Tuesday, November 14, 2017

Pena 62, pian eläkeläinen, voisi lopettaa uhriviitan sovittelun

Iltasanomissa oli juttu pienestä eläkkeestä. Pitkään on tullut maksettuja veroja Suomeen ja työvuosiakin on kertynyt lähes 45 (!). Tässä tekstissä otetaan esimerkiksi täysin fiktiivinen Pena, joka on ollut palkkatöissä tai yrittäjänä. Tai ensiksi yrittäjänä ja sitten laittanut pillit pussiin, kun yritys ei ole tuottanut.

En ole varmasti ainoa, joka reagoi tämänlaisiin uutisiin. Avaan sen takia asiaa fiktiivisen Penan näkökulmasta. Alla muutama näkökulma...

1. Pena on työskennellyt lähes 45 vuotta Suomessa. Luultavasti asunut koko ikänsä Suomessa. Kuitenkaan hänellä ei, ennen kuin eläköitymiseen oli vähemmän kuin vuosi aikaa, ilmeisesti ollut hajuakaan eläkkeensä määrästä tai siitä, miten Suomen eläkejärjestelmä toimii. Voiko asiasta alkaa inttämään, jos ei 45 vuoteen ole viitsinyt selvittää, mihin maksaa osan palkastaan? 

2. Jos Pena olisi säästänyt  säästötilille 45 vuoden aikan keskimäärin esim. 100 € kuukaudessa hänellä olisi 54 000 € pesämuna. Oletaanhan kaikki ihan keskustelun vuoksi, että tähän olisi ollut mahdollisuus, jos kerran on töissä ollut 45 vuotta (Jo blogisfääristä löytyy monia esimerkkejä siitä, että pienestäkin palkasta/tuista voi tuon verran säästää). Jos oletetaan, että hän elää esim. 83 vuotiaaksi, eli vielä kaksikymmentä vuotta hänellä olisi 225 € enemmän rahaa kuussa käytettävänä. Eli 22,5 % korkeampi eläke. Jos oletetaan, että hänen asumiskustannukset ovat 600 €, niin käteen jäisi 400 €. Tähän verrattuna käyttörahaa olisi 56,25 % enemmän pesämunan ansiosta. 

3. Oletetaan, että Pena olisi sijoittanut tuon 100 € kuussa. Sovitaan, että keskituotto on 8 %. Tällöin hänellä olisi 324 180 € ylimääräistä jäädessään eläkkeelle. 4 % -säännön mukaan hän pärjäisi hyvin koskematta pääomaan sen kummemmin. Toisaalta tuossa pääomassa olisi kyllä hieman syömiseenkin varaa, jos ei perikuntaa halua ajatella. 4 % tuosta summasta on muuten 12 967,20 €. Eli käytettävissä olisi verojen jälkeen about 75 % enemmän rahaa.  Ehkä hän olisi jopa voinut jäädä eläkkeelle aiemminkin. 

En edes halua keskustella siitä, etteikö tuo 1000 € muka riittäisi. Voin kuvitella, että tuossa iässä on asunto maksettuna (varmuutta ei tietysti ole, voihan olla, että hän on elättänyt vuokranantajia 45 vuotta...). Voisin myös kuvitella, että Penalla on Suomessa kansalaisoikeudeksi nähty omakotitalo, mökki ja pari autoa (pitäähän vaimollakin olla...). 

En haluaisi olla ilkeä, koska olisi niin helppoa laittaa tämä matala "eläkeajan palkka" tyhmyyden tai piittaamattomuuden piikkiin. Koska sitähän se luultavasti on. Otetaanpa siis nyt ihan eri näkökulma näin lopuksi

4. Oletetaan, että Pena ei ole piittaamaton tai tyhmä. Jostain kumman syystä hän on 

a) ostanut uhriviitan 324 180 €:llä. Äkkiseltään tämä kuulostaa isolta summalta, vaikka en ole uhriviittojen hintoja sen kummemmin viitsinyt googletella.  

TAI 

b) hatkahtanut leasingsopimukseen ja jo 20 vuotiaana ostanut uhriviitan ja maksanut siitä 100 € kuussa + oletetun 8 % koron. 

No comments:

Post a Comment

Varallisuus 12/2017

Vuosi lähenee loppuuaan ja on aika viimeisen kuukausikatsauksen. Olen päättänyt, että teen nämä katsaukset aina palkkapäivänä, joka minulla ...