Monday, July 17, 2017

Mitä tekisin, jos olisin taloudellisesti riippumaton ja paljonko se maksaisi?

Viime aikoina medioissa on paljon kirjoitettu ihmisistä, jotka tavoittelevat taloudellista riippumattomuutta, eli haluavat "jäädä eläkkeelle". Itselläni on tietenkin, kuten monella muulla, sama tavoite. Tosin, kuten monet muutkin, koen tärkeämmäksi pystyä valitsemaan, mitä haluan tehdä ja kuinka paljon töitä haluan tehdä. Mutta miltä arki näyttäisi todellisuudessa? Alla on hieman ajatuksia tästä aiheesta. Kirjoitan alle esimerkkejä siitä, mihin päivän ja viikon tunnit kuluisivat.

Päiväohjelma

Nukkuisin 8 h yössä, eli jäljelle jäisi 16 tuntia tehokasta eläkeaikaa. 

kl. 
08-09 herätys ja aamupala
09-11 töitä, ei todellakaan joka päivä, ei todellakaan joka viikko
11-12 lounas
12-13 sali
13-17 chillailua kotona, tekisin puutarhahommia, ehkä lukisin, ottaisin aurinkoa
17-18 ruokaa
18-20 opiskelisin, ehkä joku työväenopiston kielikurssi, ehkä viinikurssi, ehkä jotain aivan muuta
20-22 tapaisin ystäviä
22-24 netflixiä, ehkä lasi pari jotain hyvää viiniä

Tietysti päivät näyttäisivät erilaisilta, mutta jotain tähän suuntaan, tämähän on ainoastaan esimerkki.

Viikko-ohjelma

Viikossa olisin hereillä 112 tuntia, jotka voisin käyttää esim. näin:

10 h työtä
10 h urheilua
15 h opiskelua
20 h syömistä
10 h päivittäisten asioiden hoitamista
30 h harrastuksia, kuten puuhtarhahommia, viinejä
7 h lukemista
10 h ystävien kanssa seurustelua

Vuosikello

Esimerkkejä siitä, mitkä olisivat eri kuukausien pääaktiviteetit

Tammikuu     Opiskelua
Helmikuu       Töitä/joku remonttiprojekti
Maaliskuu      Töitä/joku remonttiprojekti
Huhtikuu        ½ töitä ½ matkalla
Toukokuu       Puutarhahommia ja vähän töitä
Kesäkuu          Osittain mökillä/ihanmitävaan
Heinäkuu        Osittain mökillä/ihanmitävaan
Elokuu            Osittain mökillä/ihanmitävaan
Syyskuu          Sienestämistä ja marjastamista
Lokakuu         Opiskelua
Marraskuu     Ulkomailla
Joulukuu        Yleistä tonttuilua

Aika leppoisastihan tuo aika menisi. 

Itse yllätyin ehkä eniten siitä, että aika paljon töitähän tuossa on. Ja viikossa menee melkein eniten aikaa syömiseen :D Vuosikello puolestaan on erittäin yksinkertaistettu, mutta osoittaa kuitenkin ehkä hieman miten tuo ajankäyttö painottuisi. 

Mitä maksaa?

Tietysti tässä nousee kysymys Paljonko tämä lysti maksaa? Alla erittäin yksinkertaistettu budjetti, jossa asunto maksettu (tai siinä kohtaa minun osuuteni asunnosta...)- per vuosi per kk
Menoerä
Matkat -3000 -250
Auto -3000 -250
Asuminen -2400 -200
Laskut -2400 -200
Ruoka -5000 -416
Harrastukset -2400 -200
Muut -2400 -200
-20600 -1716
Tuloerä (netto)
Osingot 8000 666,67
Työtulot 12000 1000
Lahjat 1500 125
21500 1791,67

Ja mitä tämä kertoo? Lähinnä ehkä sen, että tällä suunnitelmalla tarvitsisin todella paljon pienemmän osakesalkun kuin olin ajatellut. 4,5 % osinkotuotolla riittäisi 250 000 € osakesalkku ja maksettu asunto. Asunnosta olen kuitenkin myymässä kolmasosan puolisolleni jossain vaiheessa, niin oma osuuteni on maksettu jo muutaman vuoden päästä. 

Realistinen alakanttiin laskettu aikataulu oloneuvokseksi siirtymiseen tällä suunnitelmalla suhteutettuna nykyiseen säästöohjelmaan olisi tällä hetkellä 8 vuotta. Herregud. 

Työtulotkin laskin alakanttiin siten, että tekisin ainoastaan nykyisiä sivutoimiani. Todellisuudessa saattaisin 8 vuoden päästä tehdä päivätyötä 50 %, jolloin nettona jäisi tämän lisäksi n. 1500 € käteen. Joka kertoo taas sen surullisen tarinan, että voisin käytännössä nyt jo tehdä niin :D Tosin haluan kyllä jossain vaiheessa jättää työt kokonaan pois, joten eiköhän tämä ole ihan järkevää. Mökinkin haluaisin mahdollisesti ostaa, joten hyvä olisi kärvistellä neljäänkymppiin, eli reilu 10 vuotta vielä. 

Tämä laskelma yllätti minut erittäin positiivisesti! Ja vielä kun laskin menot yläkänttiin ja tulot alakanttiin. Huhhuh.

6 comments:

 1. Hassua, miten kaikilla kirjoittajilla tuo kustannusarvio taloudellisesta riippumattomuudesta on suunnilleen sama. Itse arvioin summaksi n. 20 000 euroa vuodessa. Ja tämä laskelma ei perustunut mihinkään tarkkoihin lukuihin vaan mututuntumaan.

  Mielenkiintoista kuitenkin nähdä se, että sinulla on jo jonkinnäköinen näkemys siitä, miten kustannukset jakautuvat ja mitä tekisit ajalla. Itselläni ei olisi mitään käryä, mitä tekisin kaikella sillä ajalla, koska asioita, joita haluaisin tehdä on 487238 erilaista :D iskisi valinnanvaikeus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näinhän se on. Kuitenkin huomaa, että vähällä pärjää. Olen monesti miettinyt, minkälaista elämää pitäisi elää, jos käyttäisin kaikki tuloni joka kuukausi.

   Ja vaikeahan se on arvioida, mihin sitä rahaa menisi ja kuinka paljon

   Delete
 2. Se tässä bloggaamisessa kyllä on vaarallista kun tuo taloudellinen riippumattomuus tahtoo tarttua. Tai onko se sitten vaarallista. Olen jokatapauksessa alkanut suunnitella miten itse saisin myös itselleni täydellisen taloudellisen riippumattomuuden jos haluan. Tällä hetkellä en kumminkaan tiedä haluaisinko edes. Olisihan se ihan kiva jos ei tarvitsisi tehdä mitään jos ei huvittaisi. Ehkä se idea itselläni onkin se, että jos alkaa kyllästyttää työnteko niin sitten voi lopettaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki tuttavani ovat ainakin sitä mieltä, että en kestäisi päivääkään ilman töitäni :D Joten kait sitä jotain projektia aloittelisi. Tärkeintä minulle on juuri se, että saisi valita juuri tasan tarkkaan mitä tekee.

   Delete
 3. Etkö saa myös työttömyystukea lisäksi? Tai jos jää kokonaan pois niin eikö sitä kaikki saa vaikka olisi sijoitus tuloja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nojoo, työttömyystuekakin varmasti saa, sitä en tosin ole huomioinut :)

   Delete

Varallisuus 12/2017

Vuosi lähenee loppuuaan ja on aika viimeisen kuukausikatsauksen. Olen päättänyt, että teen nämä katsaukset aina palkkapäivänä, joka minulla ...